Vis nyhed

Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter

Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet 'Work And Study Programme in Computer Science'. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.

Foto af Lars Kruse, AU Foto.

"Vi har de seneste år oplevet stor søgning fra internationale studerende til vores kandidatuddannelse i datalogi.  For nogen af disse internationale studerende kan det være svært at finansiere opholdet og mange af dem ønsker at blive i Danmark efter endt uddannelse. Erhvervskandidaten er derfor en rigtig god mulighed for dem til at blive tilknyttet en dansk virksomhed, tjene penge undervejs i studiet og samtidig opnå værdifulde kompetencer," udtaler institutleder Kaj Grønbæk. 

En uddannelse, der binder studier og arbejde tæt sammen 

Optagelse på erhvervskandidatordningen kræver, at de studerende arbejder mindst 25 timer om ugen i en dansk virksomhed sideløbende med deres studier. Dette sikrer, at de internationale studerende opnår en stærk forankring i erhvervslivet allerede fra starten af deres uddannelse. 

Studerende på erhvervskandidatuddannelsen har op til fire år til at færdiggøre deres kandidatgrad, men opnår samme kvalifikationer som fuldtidsstuderende. Ordningen, der styrker båndene mellem uddannelse og erhvervsliv, er også åben for danske studerende. Uddannelsen er også attraktiv for medarbejdere med en bachelorgrad, der ønsker at opgradere deres kvalifikationer, mens virksomhederne samtidig får mulighed for at fastholde dygtige medarbejdere i op til fire år. 

I december 2024 introducerede Uddannelses og Forskningsministeriet en fleksibel "1+2" model for erhvervskandidaten, hvor de studerende kan starte med ét år som fuldtidsstuderende og derefter deltidsstudie og arbejde i to år - og derved færdiggør deres kandidatuddannelse på tre år. Desuden forventes ministeriet at behandle forslag om ændring af regler for ophold, så erhvervskandidatordningen også kan anvendes til at tiltrække attraktive medarbejdere udenfor EU med bachelorgrader i computer science. 

Samarbejde mellem Aarhus Universitet og det lokale erhvervsliv er afgørende 

For at projektet skal lykkes, er det nødvendigt at Aarhus Universitet og lokale virksomheder samarbejder om nye måder at rekruttere medarbejdere med en bachelorgrad i Computer Science i første omgang fra EU.   

Institut for Datalogi og erhvervsnetværkene Destination AARhus og Erhverv Aarhus, har derfor styrket partnerskabet om at tiltrække og matche erhvervskandidatstuderende med relevante virksomheder.  

Hos Erhverv Aarhus glæder vi os til, i et spændende samarbejde med Institut for datalogi og Destination AARhus, at arbejde for, at endnu flere internationale studerende får en tilknytning til en virksomhed, så vi dermed øger deres chancer for at blive i vores by efter endt uddannelse. Det gavner både den studerende og hele det aarhusianske erhvervsliv – og stemmer fuldstændig overens med de gode ambitioner, vi ser i Aarhus Kommunes nye strategi for international arbejdskraft,” udtaler Poul Dalsgaard, Direktør i Erhverv Aarhus. 

En del af regeringens digitaliseringsstrategi 

Projektet er ét af fem initiativer, der er blevet godkendt under en særlig pulje fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Puljen er en del af regeringens digitaliseringsstrategi for 2024-2027, som har til formål at uddanne og fastholde flere IT-specialister i Danmark. 

Work And Study Programme in Computer Science løber fra 1. januar 2025 til 31. december 2027 og vil bidrage til at sikre, at danske virksomheder og offentlige institutioner får adgang til de specialiserede IT-kompetencer, der er afgørende for Danmarks digitale fremtid. 

Læs mere om de fem projekter, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har valgt at støtte, her: https://ufm.dk/uddannelse/institutioner-og-drift/okonomi/puljer-og-fonde/pulje-til-initiativer-indenfor-digitaliseringsstrategien/fem-projekter-skal-efteruddanne-og-fastholde-flere-it-specialister-i-den-danske-arbejdsstyrke